Tipovi paleta

Prilikom slaganja tereta cilj je stvoriti što je moguće ujednačeniji oblik palete, tako da se proizvodi što lakše i efikasnije omotaju. Nažalost, ne možete uvijek dobiti savršeno oblikovanu paletu s ravnim rubovima. Ponekad će se predmeti izvući iz glavnog dijela i izazvati rizik za sigurnost tereta. Zato profesionalci za pakiranje klasificiraju palete u tri različita tipa kako bi se što jednostavnije i brže odlučilo koji će se materijali koristiti za pravilno pričvršćivanje odnosno pakiranje palete. Ovdje su 3 tipa paleta koje morate znati ako radite u industriji ambalaže.

TIP A
Palete tipa A smatraju se najlakšima za omatanje. Gotovo su savršene konfiguracije kutija ili drugih proizvoda i time se stvara jednolik oblik. Opterećenje je savršeno postavljeno na paleti te nema nedostataka od sredine do ruba palete. Ravnomjerni vodoravni i okomiti rubovi olakšavaju omatanje ili vezanje palete. Ovaj tip palete uglavnom zahtijeva omatanje stretch folijom niže debljine ili laganom trakom za vezanje.

TIP B
Palete tipa B manje su ujednačene u usporedbi s opterećenjima paleta tipa A, ali su ipak prilično ujednačene. Baza tereta tipa B može biti veća od veličine palete, što ih čini malo težim za omatanje. Vjerojatno će se pojaviti još nekoliko rubova koji mogu prouzrokovati puknuće folije. Ako se efikasno slažu, i dalje ih je moguće prilično lako omotati, te će vam trebati samo malo deblja stretch folija ili jači materijal za vezanje kako biste spriječili nestabilnost palete.

TIP C
Opterećenja paleta tipa C najmanje su jednoličnog oblika, a smatraju se i najtežim za omatanje odnosno osiguravanje tereta. Ovaj tip palete sadrži brojne dijelove gdje nepravilni ili oštri rubovi vire izvan veličine palete. Zbog toga ih je izuzetno teško osigurati jer je rizik od pucanja stretch folije ili trake za vezanje visok. Za teret tipa C potrebni su najjači ambalažni materijali kako bi ostali sigurni tijekom otpreme ili skladištenja. Kad se pojavi ovaj tip opterećenja na paleti, trebali biste rabiti stretch foliju veće mikronaže koji može podnijeti težinu i oblik proizvoda. Ako koristite trake za vezanje, trebali biste odabrati trake od poliestera ili čelika, ovisno o vrsti proizvoda i potrebnoj čvrstoći zatezanja.

Ova 3 tipa paleta prepoznaju stručnjaci za pakiranje u svim dijelovima industrije. Oni vam pomažu da brzo prepoznate potrebu za jačim ili slabijim materijalima za pakiranje te vam može omogućiti brzi odabir potrošnog materijala za vašu specifičnu primjenu. Naravno, drugi će čimbenici poput vrste slaganja proizvoda i težine gotove palete doći u obzir, ali poznavanje ova tri tipa paleta pruža vam idealno polazište za vaše pakiranje.